fbpx

Kaks sammu parema puhkuseni

Meie igapäevaelu on täis kiirustamist ja ülesannete kuhjumist ning tihti oleme harjunud kogu aeg midagi tegema. See pidev tegevuses olemine viib selleni, et me ei oska enam päriselt puhata. Tõenäoliselt on sul juhtunud, et oled terve nädalavahetuse diivanil veetnud, kuid tunned esmaspäeval end ikka kurnatuna. Võibolla on olnud su nädalase puhkuse kolmas päev, aga peas keerlevad endiselt tööasjad ja kohustused, mis ei lase sul täielikult lõõgastuda.

Liiga tihti võtame puhkust kui luksust, mille jaoks aega pole. Hullemal juhul usume, et puhata saab ainult siis, kui oleme kõik tööd ära teinud. Tegelikkuses on puhkus hädavajalik osa tervest ja tasakaalustatud elust ning on oluline baas selleks, et üldse saaksid (head) tööd teha. Sealjuures ei pea puhkus olema suur ja eriline soojamaareis – see võib olla ka hetk iseendaga, ilma segavate ekraanide ja mürata.

Millist puhkust sina vajad?

Dr. Saundra Dalton-Smith on välja toonud seitset tüüpi puhkust:

  • Füüsiline: magamine, sport, jalutamine
  • Vaimne: kohaoleku praktikad, meditatsioon, teadlike pauside tegemine
  • Emotsionaalne: emotsioonide väljendamine (nt päeviku kirjutamine), toetuse saamine
  • Sensoorne: helide ja visuaalide vältimine, eemaldumine digivahenditest
  • Loominguline: kunstiga tegelemine, muusika kuulamine, looduses olek
  • Sotsiaalne: enda ümnbritsemine toetavate inimestega, üksiolemise nautimine
  • Hingeline: oma sihtide, visioonide ja rutiinidega tegelemine

Puhkamise kunsti esimene samm seisneb oskuses ära tunda, millal ja millist puhkust vajad. Puhkamisoskuse arendamine algab eneseteadlikkusest. Mis sind tõeliselt lõõgastab? Mis tekitab sinus energiat ja rõõmu? Pane tähele oma keha ja meele signaale – mõttemustreid, käitumisi ja kehaaistinguid – ning õpi märkama neid asju või tegevusi, mis sulle energiat annavad. Kui tunned end uuesti laetuna peale mõnusalt aktiivset trenni, siis on füüsiline puhkamine sulle. Kui vajad energiavarude taastamiseks rahu, vaikust ja üksiolemist, siis kombineeri sensoorset ja sotsiaalset puhkamist.

Puhkus ei juhtu iseenesest

Ära unusta, et puhkus pole luksus, vaid hädavajalik osa tervest ja tasakaalustatud elust. See pole midagi, mida peaksid endale lubama alles siis, kui kõik tööd on tehtud. Puhkus on pidev investeering sinu tervisesse, produktiivsusesse ja elukvaliteeti.

Kolm soovitust regulaarseks puhkuseks:

  • Tee vähemalt 2 korda nädalas seda, mis sind energia ja rõõmuga täidab.
  • Vähemalt kord kuus võta üks päev ainult puhkamiseks, olgu selleks siis perega spaas mõnulemine, üksinda metsarajal seiklemine või õhtusöögi nautimine sõpradega.
  • Küsi endalt igal hommikul – kuidas ma täna puhkan?

Seega puhkamise kunsti teine samm ongi puhkuse teadlik planeerimine. Ära jäta puhkust juhuse hooleks ja ära eelda, et sul tekib iseenesest vaba aega puhkamiseks. Nii nagu planeerid kalendrisse töö- või trenniaegu, planeeri sinna ka puhkeajad. Kui ootamatu kohustus võtab planeeritud puhkuse üle, siis ära kustuta seda puhkehetke lihtsalt kalendrist – planeeri see kohe uuele ajale.

Puhka enne, kui täiesti ära väsid. Oskus end hoida ja igapäevaselt jõuvarusid taastada aitab sul jätkusuutlikumalt kvaliteetset elukvaliteeti tagada.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *